TEXEL LAMMAS

Texel on alunperin Hollannista kotoisin oleva lammasrotu (ruhorotu). Texel on maailmalla eniten käytetyin liharotu, loistavien ominaisuuksiensa ansiosta ja suosio vain kasvaa. Texel tuotiin Suomeen Ruotsista vuosina 1968-69. Rotu kehitettiin risteyttämällä Lincoln ja Leicester Longwool-rotuja. Eläimet ovat kookkaita ja erittäin lihaksikkaita sekä sarvettomia. Väri on valkoinen, sierainten ympärys on tumma, myös blue väri on alkanut yleistymään. Pää ja jalat ovat villattomia. Rotu on sikiävyydeltään keskinkertainen, keskisikiävyys tuotosseurannassa mukana olevilla uuhilla 1,7 (yli 2-vuotiaat).  Ominaispiirteenä Texelillä on pussihousut. Pää, otsa ja turpa ovat sileitä  ja sitä koristavat isot korvat. Aikuinen texel pässi painaa n.90-110 kg ja uuhi n.70-90 kg. Texelin villa on keskihienoa,lyhyttä ja erittäin tiheää (vaihteluitakin on).

Rodulle on ominaista, erinomainen lihakkuus, vähärasvaisuus, erinomainen teuraslaatu ja erittäin nopea kasvukyky!

Texel on myös hyvä korsirehun käyttäjä, väkirehun tarve on minimaalinen, tästä hyvänä esimerkkinä se, että emot pärjäävät poikimiseen asti hyvällä säilörehulla. Tietysti vettä ja kivennäisiä unohtamatta 🙂

Texel on rauhallinen ja yställinen lammas rotu. Emät ovat hyviä, huolehtivaisia ja lempeitä emoja.

Netistä kopioitu teksti, missä kuvattu lyhyesti ja osuvasti:

”The Texel has primarily been developed as a meat breed. Its harsh native environment has led to the development of a sheep that thrives on poor pastures and requires only modest amounts of feed in the run-up to lambing and whilst suckling. Texel lambs have a tremendous get-up-and-go attitude, searching hard for milk as soon as they are born.”

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LYlUAKKHfZ4[/youtube]