Blogi- päiväkirjaa tilan arjesta

30.9.2019

Syksy on jo pitkällä, osa lampaista on jo sisällä ja kohta puoliin myös kaikki loputkin uuhet tulevat.  Kaikki myytävät on myyty ja hienoja karitsoita tänä vuonna tulikin, saatiin jätettyä kotiin upeita uuhi-ja pässikaritsoita jalostukseen, kuin myös myyntiin lähti todella hyviä karitsoita. Lihakkuus alkaa olla ihan huipussaan ja rakenteet on hienoja. Hauska katsella ja vertailla hollantilaisia ja englantilaisia karitsoita, kumpiakin jätettiin kotiin ja myytiin.  Nyt ei malta, että pääsee laittamaan uudet astutusryhmät ja odottelemaan taas ensi kevään karitsointeja. On taas tulossa aivan mahtavia yhdistelmiä 🙂

 

 

 

 

29.5.2019

Nyt olemme saaneet jo katraaseemme paljon Hollantilaista verta, Kiitos HH embryon ulkomaan tuontien ja keinosiemennysten. Emissä on jo Hollantilaista ja nyt syntyneitä karitsoita on jo 75% Hollantilaisia ja se näkyy. Lihakkuus lisääntynyt paljon. Hollantilaiset sopivat hyvin myös esim. enkku sukuisille uuhille, vanhoille linjoille ja yleensäkin katraisiin jossa tarvitaan lihakkuutta lisää (risteytys). Hollantilaisten syntymäpainot ovat pienemmät ja näin myös karitsoinnit on tosi helpot. Hollannin linjoja meillä on nyt pässeissä 5 ja enkku linjoja 3, joten varmasti jokaiselle ostajalle löytyy mieluinen tyyppi.

 

12.11.2017

Se olisi taas se aika vuodesta, että aletaan siementämään uuhia. Tänä vuonna saadaan Englannin texeliä, Grougfoot Wizardia https://www.basco.org/sheep/animalmanager/animaldetails/id/9861916. Mahtavaa saada lisää englannin verta katraaseen. Aiemmat enkkulinjat ovat osottautuneet erinomaisiksi, raamikkaita, kookkaita, vahvaluustoisia, nopeakasvuisia ja lihaksikkaita.

Myös Hollannin siementä käytetään, myös hollannintilaisten pienempi, mutta erittäin lihaksikas malli miellyttää.

Ensi keväänä odotettavissa karitsoita 3 enkkulinjasta ja 5 hollanninlinjasta.

30.7-2017.

No niin taas aika hurahtanut 🙂

Keväällä syntyi siemennyksestä upeita pikku Hollantilaisia 4. uudesta linjasta. Kevään karitsoinnit oli muutenkin ”mielenkiintoiset”, meillä syntyi ennätysmäärä kolmosia ja sikiävyys nousi 1,9. Nämä kolmoset ovat kasvaneet upeasti, myös ne täysin emän alla olleet, niitä ei erota muista.

Pässeinä astui 2 Hollantilaista ja 2 enkkua, joten karitsoissa on kivasti uusia linjoja. Karitsat kasvaneet hyvin, ovat mukavan kokoisia pullukoita.

7.8 karitsat europ-arvostellaan ja lihasultrataan, sitten valkataan jalostuseläimet.

 

 

 

16.11.2016

Hupsista, kun on aika vierähtänyt! Tälle vuodelle onkin jo tapahtumia, Viron vienti onnistui, sinne lähti kaksi pässikaritsaa ja keinosiemennetty on ja onnistuttu, tiineitä uuhia jäi 😀 Hollantilaista texel verta virtaa paljon ensi kevään karitsoissa ja se on hyvä, Hollantilaisen texelin koko ja lihakkuus miellyttää.

Kesällä kävi muuten taas Jan Rodenburg vaimoineen Walesista vierailulla ja paljon hyviä vinkkejä ja kokemuksia taas saatiin.

 

IMG_4366

4.6.2014

Kesä on tullut, lampaat laiduntavat ja täällä on peltotyöt loppusuoralla. Vettä on tullut reilusti ja hellettä piisannut, kuin myös erittäin kylmää. Tänään oli lehtijutun tekoa, jännää, siitä myöhemmin.

Toukokuun lopulla sain ihania ulkomaan vieraita Hollannista ja Walesista. Texel kasvattaja Jan Rodenburg Walesista ja Kees Segaar Hollannista tulivat meidän texeleitä katsomaan. Mukavan antoisa päivä.

 

 

 

 

 

8.7.2014

Karitsat on vieroitettu n.3 kk:n iässä ja se on hyvä ikä vieroittaa. Karitsat ovat vahvoja ja emot ovat alkaneet jo muutenkin vähentää maidontuotosta, jotta vieroitus sujui taas hyvin, yhden päivän huudolla, emot ehtyivät nopeasti ja kaikki laiduntavat tyytyväisinä omilla laitumillaan. Karitsoiden clostridi tehosterokotus ja madotus on ajankohtainen tulevana viikonloppuna, näin taataan hyvä ja turvallinen kasvu eteenkin päin.

Elokuun alussa laitetaan ensimmäinen astutusryhmä hommiin, jotta saadaan karitsoita tammikuulle. Tänä vuonna se ryhmä jää pienemmäksi, koska nyt satsataan täydet panokset syksyn keinosiemennyksiin. Ostettuna on odottamassa mm.Englannin listojen ykköspässin Avon Vale real dealin spermaa ja jännittyneenä odotetaan mitä siitä tulee.

IMG_5491